Más szemmel láttatni – Fegecs Emília

Czoller Nikoletta (11.c) kérdései alapján Fegecs Emília bemutatkozása

Az előző részben (katt!) Miklai Ildikó saját „mesevilágába” kalauzolt el bennünket. Most Fegecs Emília munkásságában és gondolataiban merülhetünk el, aki szintúgy intézményünk szakképzésén végezte tanulmányait. Később pedig Molnár Krisztián beszámolóját olvashatjátok (katt!).

Üdvözlet, kedves olvasó!

Fegecs Emília vagyok, az EKF Gyakorlóiskola volt tanulója. 2010. szeptemberében vágtam neki a két éves alkalmazott grafika szakképzésnek, ahol rengeteg új dologgal ismerekedtem meg, és fontos tudnivalókat sajátítottam el tanáraim segítségével. Már kis korom óta foglalkoztatott a rajzolás és a festészet, azonban alkalmazott grafikával nem foglalkoztam a szakképzés előtt. Szerencsére az alapoktól átbeszéltük és megtanultuk a fontosabb dolgokat, így pár hónap után egyre inkább érdekelt és szívembe lopta magát a szakma. A rajz órák és tervezések, mind elméleti, mind gyakorlati szempontból sokat segítettek abban, hogy fejlődhessek és ráérezzek az alkotás ízére. Az iskola mellet hobbim lett a fotózás, amelyben örömöm lelem, és gazdagítja mindennapjaimat. Szeretek természeti képeket készíteni, akár növényekről, állatokról vagy tájakról. Fontosak számomra az apró részletek.

 Grafikával leginkább a szakképzésen kezdtem el foglalkozni, előtte inkább csak hobbi volt számomra a rajzolás. Középiskolában jártam rajz fakultációra, azonban időhiány miatt kevés dolgot tudtam elsajátítani órákon, ezért itthon is folytattam a munkát.

 Kedvelt technikám a grafit és a vizes alapú festékek használata. A festményeimet gyakran javítom pasztellkrétával, ezzel nagyobb intenzitást adva a képeknek. Ezen kívül számítógépes programokat használok és így hozom létre munkáimat.

 Az iskolában töltött két év alatt a rajz technikám sokat fejlődött, jobb lett az anatómiai ismeretem, és emellett a tervezésben is sokat fejlődtem.

 Ami inspirál az alkotás folyamán, hogy valami újat hozzak létre, kiemeljem a számomra fontos részleteket, örömöm leljem benne. Ha másnak is tetszik a munkám, az tesz igazán boldoggá.

 Az alkotásaim általában ösztönösen jönnek, persze kell hozzá inspiráció, gyakran előfordul, hogy egy művész képe van rám nagy hatással és azt fogalmozom meg a saját szemléletemben és ízlésvilágommal. Elindít nálam egy gondolatmenetet és az alapján dolgozom.

 Példaképem igazából nincs, inkább azt mondanám, néhány művész munkája hatással van rám. Több alkotó munkája inspirált már, például Lora Zombie, Agnes Cecile, vagy egy magyar tervezőgrafikust említve Farkas Anna. Változó, hogy ki az, akinek a munkája belopja magát a szívembe.

Művészi pályámat tekintve fontosnak tartom, hogy még fejlődjek tovább és tovább. Azután kiderül, merre vezet az utam. Tervezek egy kiállítást, ami remélhetőleg megvalósul.

…Ott találkozunk!      Fegecs Emília

Please follow and like us:

Comments

comments

1 thought on “Más szemmel láttatni – Fegecs Emília

Comments are closed.