Tisza-tavi tekergés

110 km tekerés és bő 5 óra evezés. A Túrakör 11. kirándulása a Tisza-tóhoz vezetett, ahol festői környezetben élvezhettük az aktív kikapcsolódást a vakáció első napjaiban. Szelényi Réka (11.d) beszámolója következik.

Iskolánk túraköre Tiszafüredre szervezett 2 napos tábort. Szombat reggel fél kilenckor volt a gyülekező az iskola udvarán. Akinek nem volt saját, ott bérelt kerékpárokat, amivel aztán az 50 km-es távot megtettünk Tiszafüredig. A 30 fokos hőségben nagyon megterhelő volt a biciklizés. Végig magunk előtt láttuk az Alföldön a délibábot, ami roppant megtévesztő volt. Átéreztük, mit élhet át egy sivatagban rekedt ember. Megnyugtató volt, hogy nekünk legalább van vizünk és társaságunk – nem is akármilyen. Kis csapatunknak még ezek ellenére is megmaradt a humorérzéke s ezzel inspiráltuk egymást a jobb teljesítményre. Amikor megláttuk a Tisza-tavat a főútról, legszívesebben azonnal beleugrottunk volna a hűs vízbe, de még a táborunk pár km-rel odébb volt.

4 óra tekerés után végre megérkeztünk a tiszafüredi táborba, ahol már finom ebéd várt minket – a Szelényi szülők jóvoltából [a szerk.]. Rövid pihenő után elfoglaltuk a szállásunkat s vízre is bocsájtottuk a tanár urak által stéghez cipelt kenukat. A Bíbic és a Sirály nevű kenukban két csapatban eveztünk. Eleinte kicsit nehézkesen ment az evezés, majdnem bele is borultunk a vízbe.

Összehangoltan kellett végeznünk minden mozdulatot. Felfedeztük a tó csodálatos növény- és állatvilágát. A békák a tavirózsákon ugráltak, brekegtek, a madarak tőlünk karnyújtásnyira vonultak el kicsinyeikkel – fantasztikus érzés volt belecsöppenni ebbe az érintetlen természetbe. Próbáltunk minél óvatosabban evezni, hogy ezzel se zavarjuk meg az állatokat. Tiszteletben kell tartanunk a természetes élőhelyüket a Világörökség részéve fogadott Tisza-tavon, ugyanis számukra mi vagyunk a betolakodók.

Este a fa- és rőzsegyűjtés eredményeképpen a tábortűz fényénél sokáig beszélgettünk, játszottunk. Ezt az idillt csak a szúnyogok voltak képesek megzavarni, akik veszélyesebben támadtak, mint a “Gyilkosos” játék titkos főszereplői. Éjjel, amikor nyugovóra tértünk, már nagyon fáradtak voltunk, azonnal el is aludtunk, hogy erőt gyűjtsünk az aznapi visszaúthoz. Délelőtt ismét eveztünk, úsztunk és lelkileg felkészültünk a hazaútra, mely nagy erőpróbát jelentett a rekkenő hőségben. Kimerülten, de boldoga, feltöltődve és élményekkel érkeztünk vissza Egerbe.

Nagyon várjuk a következő túrát!

Szelényi Réka (11.D)

(Fotók: Gólya Tamás)

Please follow and like us:

Comments

comments