A Hunyadiak kora – országos második hely

A csapat: Bartók Szilvia, Baraksó Gábor, Maklári Dalma. Felkészítő tanáruk: Németh Dóra

2012. június 7-én hajnalban indult háromfős csapatunk – Bartók Szilvia, Maklári Dalma, Baraksó GáborNémeth Dóra tanárnő kíséretével Tatabányára a Mikes Kelemen Felnőtt és Ifjúsági Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola által rendezett „A Hunyadiak kora országos történelmi verseny” második fordulójára, ahol elhoztuk a második helyezést.

A verseny két részes volt. A délelőtti forduló címerünk bemutatásával és bemutatkozással kezdődött, majd az előre begyakorolt – Hunyadiak korát idéző – jelenetünket adtuk elő.  Ez után kezdődött az igazi verseny teszt lapok kitöltésével, képfelismeréssel.

Délután személyeket kellett felismernünk képről és állításokból, történelmi fogalmakat kellett megmagyaráznunk és társainknak elmutogatni, valamint helyt kellett állnunk egy vitában, melyben Hunyadi Mátyás szerepében kellett érvelnünk a törökkel szembeni békés külpolitika kérdésében.

A verseny után autóbusszal vittek el minket Csákvárra, ahol megnéztük az Esterházy-kastélyt. Majd felmentünk a csókakői várba. Mindkét hely igazán szép volt.

Vacsora után elfoglaltuk a szállást, majd nyakunkba vettük a várost és megnéztük Tatabánya egyik leghíresebb látványosságát, a Turul-emlékművet. Mivel ekkor már beesteledett, láthattuk a kivilágított Tatabányát is. Lenyűgöző látvány volt.

Másnap délelőtt volt az eredményhirdetés. Nyolc csapat jutott be a verseny második fordulójába, csapatunkon kívül Budapestről, Dunaszerdahelyről, Balatonfüredről, Mórról és Tatabányáról, ahol mi második helyezést értünk el. Teljesítményünkért jutalmul ajándékkönyvet és füzetet kaptunk az emléklap mellé. Az eredmények kihirdetése után a rendező iskola néhány diákjának a Hunyadi-korral kapcsolatos műsorát nézhettük meg. Ezután indultunk haza sok örökre szóló emlékkel gazdagodva.

Bartók Szilvia (10.a)

Please follow and like us:

Comments

comments