„A kötelezés tanított meg arra, hogy mi az a kitartás”

Gyanútlanul sétálunk az Eszterházy falai között. Talán csak néhány ember tud arról, ami igazából nem is titok: iskolánk tanulói Országos Kötélugró Diákolimpiai bajnokok, ráadásul hamarosan az Amerikai Egyesült Államokba, Floridába utaznak a Világbajnokságra! Interjú a csapat egyik tagjával, az országos versenyen egyénileg 2. helyezést elérő Kis Fannival (11. C).

Mikor és minek a hatására kezdtél el ugrókötelezni?

Óvodás voltam, mikor először láttam ugrókötelezést. Rögtön megtetszett és jelentkeztem is edzésekre, úgyhogy már lassan 12 éve kötelezek. Így az életem része lett és nem csak sportként tekintek rá. Enélkül már el sem tudnám képzelni az életemet.

Ahhoz, hogy valakiből jó köteles váljon, rengeteg gyakorlásra van szükség. Téged mi, esetleg ki motivál abban, hogy egyre jobb sportoló legyél? Van esetleg példaképed?

A sok verseny motivál abban, hogy egyre jobb legyek, minden versenyen jobb és jobb eredményt szeretnék elérni. Igen, van példaképem, az edzőm, Kovács Judit, aki többszörös Európa- és Világbajnok kötélugró.

Heti négyszer 2 órás edzésetek van. Hogy tudod összeegyeztetni a tanulást a sporttal?

Mikor haza érek, akkor még van időm tanulni, mert az edzések 6 órától kezdődnek.  Ezért nem megy a tanulás rovására a kötelezés, mert úgy osztom be a napjaimat, hogy legyen időm mindenre, amit akarok.

Mit adott neked a kötélugrás? Mire tanított meg a sport?

Nagyon sok élményben volt már részem a kötélugrás által. Ennek köszönhetően eljutottam Kínába, Törökországba és Finnországba. A kötelezés tanított meg arra, hogy mi az a kitartás, hogy mit jelent győzni és veszíteni, és hogy milyen érzés egy csapat tagjának lenni.

Ha már így említetted, mesélj a csapatodról! Milyen a kapcsolatotok egymással? Az edzőtermen kívül is megtaláljátok a közös hangot?

Az edzéseken van, mikor sokat veszekszünk, de tudjuk, ahhoz, hogy jó eredményeket érjünk el, egyet kell értenünk. Az edzőtermen kívül is barátok vagyunk. A csapatom tagjai mind Eszterházys tanulók, név szerint Kiss Brigitta (13.E), Tatár Laura (12.C), Gell Gertrúd (12.D) és Madarász Fruzsina (12.E), aki a legjobb barátnőm is.

Egyénileg is szoktál indulni versenyen. Milyen sikereket érsz el?

Először 2003-ban indultam egyéniben az Országos Kötélugró Diákolimpián Egerben, ahol a 2. helyet szereztem meg. Azóta is sok jó eredményt értem már el az országos versenyeken. Ebben az évben sajnos nem minden úgy alakult, ahogy szerettem volna, mert decemberben lesérültem és kb. 2 hónapig nem tudtam rendesen edzeni.

Ennek ellenére hamarosan Floridába fog kiutazni a csapatotok a Világbajnokságra. Ez milyen érzéssel tölt el? Hogyan jutottatok el idáig?

Nagyon jó érzés, hogy a maklári csapatból 9 ember utazhat Floridába. De ezeket az eredményeket nem érhettük volna el a kemény edzések nélkül. Nyáron pedig azoknak, akik kijutottak a világbajnokságra, naponta 2-szer 2 órás edzések lesznek. Sajnos én és még 3 csapattársam nem indulunk a világbajnokságon, de reméljük, hogy mi kárpótlásul egy 1-2 hónapos külföldi utazáson veszünk részt fellépésekkel egybekötve.

A versenyeken kívül fellépni is hívják a csapatot. Hol láthatunk titeket a közeljövőben?

Nagyon sok fellépésre hívnak minket és ez nagyon jó érzés. A hétvégén 2 fellépés is lesz Eger közelében, Bélapátfalván. Ha gondoljátok, gyertek el és nézzetek meg minket!

Czoller Viktória (11.C)

(A képek a Maklári Sport Klub diákjaitól)

Kis Fanni korábbi beszámolóját ITT olvashatjátok!

Please follow and like us:

Comments

comments