Amíg emberek élnek, a Csíksomlyói aktuális!

Kolman Réka (12.b) interjúja Káli Gergely színművésszel

A Gárdonyi Géza Színház társulata nemrég bemutatta Dér András: Csíksomlyói passió című darabját. Az előadás nem mindennapi. Amellett, hogy megmutatja a jól ismert szenvedéstörténetet, ízelítőt kapunk Székelyföld „könnyezve vigadó” hangulatából is. A közönség nagy örömmel fogadta, de milyen érzés lehetett játszani benne? Erről kérdeztem a Passió egyik szereplőjét, Káli Gergelyt.

Ízelítő a színdarabból:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=t602ALflg5o[/youtube]

– Különleges darab a Csíksomlyói passió, hiszen eredeti székely szövegeket és népi dallamokat hallhatunk benne. Megeleveníti a régi Erdély világát. Könnyen ráhangolódtál a darab hangulatára?
– Igen, elég sajátos a darab nyelvezete. Nem első alkalommal találkoztam hasonlóval, mivel az egyik vizsgadarab, amiben játszottam a „Paraszt Dekameron” volt, ami egy népies komédia, szintén erdélyi gyökerekkel.

 – A történet ismert, ez azonban egy teljesen más megközelítés. Hogyan készültél a darabra, a szerepre?
– A passiótörténettel természetesen felszínesen tisztában vagyok, de azért a szerepeimet érintő részleteknek utánanéztem, így könnyebben fel tudtam építeni a karaktereimet. Úgy gondolom, fontos a darabra lelkileg felkészülni, így tejes a munka.

– Mennyiben volt nehezebb úgy dolgozni, hogy nem csak hivatásos színészek, hanem gyerekek, idős asszonyok és zenészek is színpadra álltak?
– Úgy gondolom, ez is adja egyéni jellegét az előadásnak. A Gajdos zenekar jelenléte nagyon fontos a darab sikere szempontjából, sokszor ők teremtik meg a szükséges atmoszférát. Az asszonykórussal és a gyerekekkel pedig teljes a kép.

– A darabban arkangyalt, apostolt és római katonát is alakítasz. A három közül melyik karaktert kedveled leginkább?
– Mindig is arról álmodtam, hogy tudjak repülni!  Most végre lehetőségem nyílt rá Mihály arkangyalként. Azt hiszem ez a legélvezetesebb számomra.

A nézőket nagyon mélyen megérintette a történet. Milyen érzés volt egy ilyen mély mondanivalójú darabban létezni?
– Örülök, ha a nézőket meghatotta és eljutott hozzájuk az üzenet. Ez mindig nagyon fontos, akármilyen darabról is legyen szó. Remélem a közönség jól is szórakozott, mert ennek a darabnak a mélységén kívül létezik egyfajta játékossága is. Rám együttesen hatott mindkettő.

– Jézus szenvedéstörténete a rendezőúr szerint „élő misztikus probléma”. Mit gondolsz, egy ilyen régi legenda, lehet ma is aktuális? Mit üzenhet a mai kor emberének?
– Amíg élnek emberek a földön, ez aktuális. Gyarlók vagyunk mindannyian, és minden nap megküzdünk önmagunkkal, a csábítással. És persze cipeljük a keresztünket a vállunkon.

Kolman Réka (12.b)

(A képek a port.hu oldalról származnak)

Please follow and like us:

Comments

comments