…Bilincs az Egyetlen

*

Egy Gyűrű mind fölött,
Egy Gyűrű kegyetlen,
Egy a sötétbe zár,
bilincs az Egyetlen.

*

Talán nem csak az Egy Gyűrű, de a könyv is lebilincsel. Hosszú éjszakákba nyúló olvasmányélményt ad John Ronald Reuel Tolkien trilógiája, A gyűrűk ura. Kétféle ember létezik igazán: akitől távol áll a rohírok vágtája, a nazgulok szárnycsapására nem indul be a fantáziája, s nem érzi át a szövetség példaértékű emberi tetteit. S van, aki rajong értük.

A könyv sikeréhez hozzájárulhat a Peter Jackson rendezte 11 Oscar-díjas film, aminek Howard Shore szerezte a zenéjét (hallgass bele alább!)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ybZINoDv8I8&feature=related[/youtube]

– de ez nem pótolja a könyv adta fantáziavilágot! Következzék Szoboszlay Szabolcs (8.g) könyvajánlója!

Breon háza

Aki szereti: a csatákat, a varázslatokat, különféle lényeket, kalandokat, jópofa szövegeket, annak mindenképp el kell, hogy olvassa… aki nem, annak is, mert majd megszereti. De tényleg. Egy idő után már le se lehet tenni.

Lényegében eleinte belecsöppen az olvasó egy békés vidám országba, a Megyébe, ahol semmi furcsa nem történik. Aztán apró jelekként piciny problémák ütik fel fejeiket, majd mielőtt észbe kapna már el is tűnt ebből az országból, négy (kezdetben csak kettő) hobbit „lábnyomait” követve.

Megindulnak az Egy gyűrűt cipelve Völgyzugoly felé. A gyűrűt még Zsákos Frodó nevelőapja,

Bilbo a Tutaj-tündékhez érkezik

Zsákos Bilbó szerzi be egy kaland során (melyről bővebben az A Hobbit című könyvben olvashatunk), ezután kerül Frodó birtokába. Zsufazekés Gandalf figyel fel rá, hogy a „csecsebecse” körül valami nincs rendben. Mikor megtudja, hogy az a gyűrű Az a gyűrű, megbízza Frodót hogy vigye Bríbe, a Pajkos Póni fogadóba. Ott majd találkoznak, és együtt viszik Völgyzugoly felé.

Gandalf persze nem lesz ott, előre nem tervezett gondok miatt, egy gyanús vándorra tudnak csak hagyatkozni, aki azt állítja, hogy Gandalf barátja.

Hegyi ösvény

Völgyzugolyban elküldik őket egy szövetség kíséretében Mordorba, hogy pusztítsák el a gyűrűt. Útjuk persze korán sem egyszerű. Egy Démonnal összetűznek Moriában, AmonHennél szétszóródik a csapat, és innentől már inkább a nagy seregű csatáké a főszerep. A Helm szurdoknál Uruk-Haiok ellen csatáznak, Rohan seregeit támogatva, Az Entek felébresztik a Huornokat, és együtt szétverik Vasudvard seregeit, Rohan elrohan segíteni Minath Tirithbe, Ahol Osgiliath eleste után nincs sok remény. Óriási túlerővel néznek szembe.

Többet már nem írok, mert nem lesz érdekes. Bár nagyon sok dolgot kihagytam, tehát lesz mit olvasni. Nem szabad beérni a filmmel, vagy előítélni miatta, mert hihetetlenül más. Jó a film is, de más.

Kicsit hosszúak a részletek leírásai, de ha magad elé képzeled, teljesen olyan, mintha te is ott

Trollok

lennél. Egyaránt vannak benne vicces humoros részek és szomorú pillanatok, úgymint ijesztő, vagy kissé véres elemek.

Egy szó, mint száz, ez egy hihetetlen jó könyv, és semmi rosszat nem tudtam felhozni belőle. Bár lehet, hogy én kissé elfogult vagyok, de az író rendkívül eltalálta minden szempontból a mércét.

Az író J.R.R. Tolkien, egyébként egy megszállott volt abszolút jó értelemben, hiszen annyira beleélte magát a történetbe, hogy teljes a könyv(ek) időtartalmán túlnyúló történelmet, és a népeknek saját nyelvet, ABC-t is kidolgozott. Ez úgy „lelket” ad a történetnek, és nem csak egy hosszú szakállas pici emberke lesz a törp, hanem egy büszke, vakmerő bölcs, bányász, hegyvidéki, harcos nép tagja.

Először nem akartam leírni a szöveget csak óriási piros betűkkel kiírni hogy:

OLVASD EL!

Szoboszlay Szabolcs (8.g)

(A cikkben szereplő illusztrációk a kezdő- és zárókép kivételével mind J.R.R. Tolkien képei, melyek a http://tolkiengateway.net oldalról származnak)

Please follow and like us:

Comments

comments