Aranylabdás Fáy-verseny

A nyertes csapat (10.d)

A természettudományos tantárgyak iránt egyre nagyobb az érdeklődés. Nálunk azért is szerencsések a diákok, mert mindezt ez nagyon modern laborban tehetik meg, a megyében egyedülálló felszereltséggel. Iskolánk két csapata is továbbjutott a Tudásfeltöltés vetélkedőn az országos versenyre. (Aki már nem emlékszik rá, ITT megnézheted a kiírást!) Most kaptuk a hírt, hogy az “Egy labda 100-at csinál” filmjét készítő csapat (10.d) elhozta az első díjat! (katt!) Gratulálunk nekik, s köszönjük a segítséget azoktól a szavazó (lájkoló) diákoktól és kollégáktól, akik bejuttatták őket! Íme a két továbbjutott csapat (10.b és 10.d) munkájáról Ferencz Vivien (10.d) és Nagy Nikola (10.b) beszámolója Pap Andrea (10.d) szerkesztésében a verseny előkészületeiről!

Egy labda 100-at csinál

 Az OTP Fáy András Alapítvány által megrendezett verseny hatalmas lehetőség volt nekünk. Három fős csapatoknak 3 és 5 perc közötti tudományos kisvideót kellet készíteni bármilyen témával kapcsolatban. Kardos Józseffel, Sneider Márkkal és felkészítő tanárunk Márföldiné Béres Zsuzsanna tanárnővel alkotunk remek kis csapatot [és Ferencz Vivien, a cikk szerzője – a szerk.]. A videónk témája a LABDA körül forog. Videónk tömör lényege az, hogy Márkó elkésik az iskolából ezért nagyon rohan fizika órára. Az iskolába menet minden lépcsőfordulóba különös labdazsonglőr feladatokat lát (ebben segítségünkre volt: Kürti Roland, Farkas Dániel és Rékási Réka Erika). A videó elkészítése könnyen ment, a „like”-ok gyűjtése annál nehezebb volt, de hála a barátainknak, rokonainknak és tanárjainknak majdnem 700-at sikerült összegyűjtenünk, ez elegendő volt ahhoz, hogy az első 10 –be bekerüljünk. Április 21-én (szombaton) részt veszünk a döntőn ahol megpróbálunk a legtöbbet kihozni magunkból. Zenés videóval készülünk és izgatottan várjuk a végeredményt.

Az iskolánkból nemcsak a mi csapatunk, hanem az Egri leánykák is tovább jutottak. Velük együtt utazunk az országos döntőre, ami Budapesten lesz megrendezve. Reméljük mind a két csapat jó eredménnyel tér majd haza, hiszen rengeteg munkánk és időnk van benne. [Reményetek bevált, gratulálunk! – A szerk.]

Ferencz Vivien (10.d)

A nyertes csapat kisvideója IDE kattintva elérhető

 

Egri leánykák
A 10.b csapata, az “Egri leánykák”

A múlthónapban, pontosabban 2012. márciusának idusán szereztünk tudomást a Fáy András Alapítvány által meghirdetett „Tudás Feltöltés” tudomány vizualizációs vetélkedőről.
Az osztályfőnökünk Bátori Gabriella tanárnő mesélt a pályázatról, s mi azonnal kedvet kaptunk a dolog hallatán. Az előírás annyi volt csupán, hogy egy 3 fős csapatban mutassunk be természettudományi kísérleteket egy videón maximum 5 percben.
A felkészítő tanárunk szerepét természetesen a már imént osztályfőnökünk Gabi néni vállalta mindazonáltal, hogy ő a mi fizika, illetve matematika tanárunk is, ebből kifolyólag meglehetősen jártas a természettudomány területén.

 Az operatőrünk Dimény Réka (10. b) lett, aminek egészen egyszerű oka az, hogy ért a kamera kezeléséhez, s mindezt nagy örömmel is teszi. A narrátor szerepét Bocsi Adrienn (10.b) vállalta, s a videóban a szerepet jómagam, Nagy Nikola (10.b) töltöttem be.

Az egész legelőször is úgy kezdődött, hogy be kellett gyakorolnom a videónk központi boros kísérletét, ami nem igazán akart összejönni, merthogy folyton kiömlött a pohárból a bor, ugyanis nem sikerült 100%-os vákuumot létrehozni. 1-2 nap után végre ráéreztem a dologra és ezután már bátran fordítgattam a borral illetve vízzel teli edényeket a fejük tetejére. Ezután meg kellett határoznom a bor, víz, valamint a szőlőszem sűrűségét is, továbbá a vörösborból kellett fehérbort varázsolnom aktív szén segítségével.

Gabi néni nem csak a kísérletek kitalálásában, begyakoroltatásában és a szöveg megalkotásában vett részt, hanem mindenben segítette munkánkat, ahol csak tudta, valamint az iskola új laboratóriumai is mindenben a rendelkezésünkre álltak.
Én személy szerint nagyon élveztem mind a kísérletek begyakorlását, mind a forgatás alatt együtt töltött időt. Ehhez hasonló élményekről két csapattársam is beszámolt, egy szóval mindent összevetve jól szórakoztunk.

Amikor kész lett a videó, összevágtuk, feltöltöttük az internetre és indulhatott a versenyzés.
A verseny lényege mindössze annyi volt, hogy megosztottuk a „facebook” közösségi oldalon a videónkat és több száz embernek elküldtük, hogy szavazzanak, ugyanis a játék menetben az állt, hogy az a csapat, amelyik a 10 legtöbb szavazatot szedi össze az kerül be egy nagyobb szabású megmérettetésbe.
A szavazatokat április 6-ig fogadták, s azok alapján bejutottunk az országos döntőbe, miszerint 2012. április 21-én Pestre utazunk, hogy ott bizonyítsunk tudásunkat újra a természettudományok területén.

Nagy Nikola (10.b)

Az Egri leánykák kisfilmje IDE kattintva tekinthető meg!

Ne feledjétek, lehettek szegények, vagy gazdagok, szomorúak, vagy boldogak, megfoszthatnak akár szó szerint mindenetektől is, de egy valamitől sosem, s ez a tudásotok!

 

Továbbá: Sok sikert kívánunk a velünk párhuzamosan döntőbe jutott „1 labda 100-at csinál” címszó alatt futó Gyakorló Iskolás diáktársainknak!

Please follow and like us:

Comments

comments