II. Efeszt: Nagy Nikola interjúja az Astur zenekarral

A közelmúltban, pontosabban 2012. márciusának 30. napján került sor a II. Egri Diákfesztiválra. A tavaly először megrendezésre kerülő I. fesztivált népszerűnek találták a szervezők, ezért is gondoltak arra, mi lenne, ha megpróbálnák ebben az évben is összehozni az eseményt.
Nyilván azok tudnának leginkább mesélni erről a programról, akik tavaly illetve idén is részt vettek rajta és ez által kaptak egy összehasonlítási alapot a dologról. Vegyük csak példának a közönséget. Faggattam pár embert a közönség soraiból, vajon ők milyennek találták a 2012-es rendezvényt a múlt esztendeihez képest. Többnyire pozitív véleményekkel találkoztam, ellenben akadtak olyan is, akik szerint lett volna mit másként csinálni. Azonban átugorva a közönségen nemrég a fellépők meglátásairól is szó esett egy kisebb elbeszélgetés keretében.

A II. Efeszt fellépői:

  • Life in Progress
  • Fearless
  • Silver Soul
  • As far As I Remember
  • Astur
  • Wrong Way 61

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=zjQigPSezek[/youtube]

A folk metál stílusban tevékenykedő Astur zenekar néhány tagjának tettem fel kérdéseket az imént. A most következő kérdés-válasz fordulatok azt hiszem, sok mindent elárulnak a fiúk kedvenc időtöltéséről, a zenélésről. A zenekar tavalyi bemutatkozó anyaga ITT érhető el.

Elsőként Nagy Balázs (ritmusgitár/akusztikus gitár/szólók/ének) mesélt egészen visszamenőleg a kezdetekről, valamint a jelenállás szerinti felállásról:

Mikor, hogyan illetve milyen céllal alakult a zenekar?

„A zenekar hivatalosan 2008. január 18-án alakult, ám az még közel sem volt a mai Astur. Tagok követték egymást, mígnem kialakult a zenekar négyes magja 2009 decemberében, Márton Erik belépésével. Az aktív időszakunk is ezt követően kezdődött, 2010 elejétől.
Célunk, hogy zenénkben felelevenítsük a magyarság népzenei, valamint történelmi örökségét. A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy alapvetően a metal jelleget színesebbé tesszük népzenei elemekkel, motívumokkal, valamint konkrét népdalok felhasználásával. A szövegeink fiktív, vagy valós történeteken alapszanak, melyek forrásai népdalok, népmesék, mondák, történelmi események…”

A közelmúltban értesülhettünk róla, hogy három új taggal bővültetek. Kikkel, és milyen szerepet töltenek ők be?

Pap Lídia (Fotó: Miriszlai Miklós)

Pap Lídia (ének) személyében egy gyönyörű női szólammal gazdagodott a zenekari portfóliónk. Már korábban is segédkezett koncerteken, de a hatékonyabb együttműködés érdekében jobb, ha a zenekar állandó tagja.

Szeredi Boglárka (hegedű) hegedűjátékával adja meg a zenénk nélkülözhetetlen autentikus hangulatát. Amilyen fiatal, olyan nagy a tehetsége, amiről a publikum is meggyőződhetett, ugyanis a legutóbbi koncertünkön már ő is színpadra lépett.

Antal László (akusztikus gitár) akusztikus gitáron teszi teljessé a zenekar hangzásvilágát, ám őt az utóbbi időben tanulmányai lefoglalják.
Ez a bővítés még gyerekcipőben jár. Rendkívül sok munka kell hozzá, de bízom benne, hogy hosszútávon kitartunk egymás mellett, és még többet tudunk kihozni magunkból.”

A következőkben Kozma Bálint nyilatkozott a zenekar fellépését megelőző tevékenységére vonatkozó kérdésemre:

Milyen előkészületek előzték meg az Efesztes fellépéseteket?

Kozma Bálint (Fotó: Miriszlai Miklós)

Mi a koncertre való készülést a próbákra szoktuk hangsúlyozni. Egy ideális fellépésnél a szervezők dolga, hogy biztosítsák a körülményeket, a zenészeknek “csak” a produkcióval kell foglalkozniuk. Január óta Dia állandó tag, valamint február óta dolgozunk Bogival, így az utóbbi időben (és ez igaz azért még a jövőre is) nagyrészt a dalok áthangszerelése és átdolgozása volt napirenden. Ez persze nem konkrétan az Efestes koncert miatt volt érdekes, igyekszünk minden tekintetben hosszútávra tervezni. Továbbá némi saját reklámnak is lába kélt a koncerttel kapcsolatban, hiszen jó érzés látni, ha sok ismerős és még több új érdeklődő kíváncsi a zenénkre. Sajnos az idén elég kevesen jöttek el, aminek a fő oka talán a szervezésben lehet. A tavalyiaknak sem volt jobb eszközeik, sőt ők találták ki az egész fesztivált, valamiért mégis nagyobb keletje volt…”

Miriszlai Áron (basszusgitár/akusztikus basszusgitár/vokál) a zenekar basszusgitárosa a következő válaszokkal állt elő:

Ki, illetve mi inspirál, motivál benneteket?

Miriszlai Áron (fotó: Miriszlai Miklós)

„Az inspirációt a népzene és az ősmagyar mondavilág nyújtja, ezeket vesszük alapul a dalok megírásakor. A motivációt pedig a zene iránti szeretetünk adja, illetve az, hogy szeretnénk megmutatni a világnak, hogy a tömeggel ellentétben képesek vagyunk valami teljesen mást felmutatni.”

Mi a véleményetek a mostani koncertről hangtechnikai szempontból?

„A hangosítás sajnos eléggé össze lett csapva, ugyanis a program már több mint negyedórás csúszásban volt a tervezetthez képest, így nagyon kellett sietni a beállással. Ez azt eredményezte, hogy nem volt tökéletesen beállítva a kontroll, ez sajnos az előadásunk rovására is ment. Emellett ismét szembesültünk azzal a ténnyel, amivel a legtöbb folk metált játszó zenekar: sajnos nem elég 10-15 perc a jó beálláshoz, legalább fél órára lenne szükségünk ahhoz, hogy viszonylag jók legyenek az arányok. A megoldás egyszerű: ahhoz hogy ilyen ne fordulhasson elő, a szervezőknek ilyen részleteket is alaposan figyelembe kell venni a jövőben…”

 A 2012-es év Efesztes közönségéről Márton Erik (dallamgitár) szólt néhány szót:

Hogyan vélekedsz az idén megjelent közönség mennyiségéről a viszonyítási alappal a kezedben tavalyhoz képest, valamint a hangulatról?

Márton Erik (Fotó: Miriszlai Miklós)

„A közönség hangulatára azt hiszem nem lehet egy rossz szavunk sem. Kevesebben voltak talán, mint tavaly, de akik megjelentek, azok kitettek magukért. A közönség soraiban nagyon sok ismerős arc volt, ez még élvezetesebbé tette számomra a koncertet”  

Végezetül az új tagok közül Szeredi Boglárka (hegedű) osztotta meg velünk véleményét az első Astur zenekarral való fellépéséről:

Mint azt tudjuk te vagy az egyik új tag a zenekarban. A te személyes véleményedre vagyok kíváncsi, hogy érezted magad az Efeszten, mint az Astur zenekar legfiatalabb, legújabb tagja?

Szeredi Boglárka (Fotó: Miriszlai Miklós)

„Amikor meghívtak a zenekarba, úgy volt, hogy csupán felvételre játszom a hegedűszólamot. De a rendszeres próbák egyre jobban meghozták a kedvem. Nagyon szeretek az Asturban játszani és nem bántam meg, hogy a színpadon is felléphettem velük. Fergeteges élményben volt részem és remélem, sok ilyen alkalom adódik még!”

 
Véleményen szerint a zenekar tagjainak válaszai számos dolgot elárulnak mindazoknak, akik még kevésbé ismerik őket, ellenben azt hiszem, azok számára is rejtegetnek újdonságot, akik már többnyire ismerik.

Mint azt az előzőekben is láthatjuk, a szorgalmas munka meghozza a gyümölcsét, s céljaink elérése érdekében erre a képességünkre bizony nagy szükségünk van, azonban semmi sem lehetetlen!

Nagy Nikola (10.d)

Sok sikert kívánunk az Astur zenekarnak további munkásságához!

Fotó: Miriszlai Miklós

Please follow and like us:

Comments

comments

1 thought on “II. Efeszt: Nagy Nikola interjúja az Astur zenekarral

Comments are closed.