Tekerek, közben szívom a füstjét…

Lélegezz úgy, mint én!

Itt a tavasz. Ideális idő, hogy elindulj otthonról valahová. De miért pont autóval, ha annyi más módja is van a közlekedésnek?

Most néhány jó tanácsot találsz ahhoz, hogy mire ügyelj, ha leporold télen félretett kétkerekű paripádat, s Ürmös Bettina (11.d) érvelő esszéjét olvashatjátok, hogy miért hagyjátok otthon néha az autókat! S ne feledjétek: április 20-21-én lesz a Túrakör kerékpáros túrája, 22-én Critical Mass!

 

 

Most, míg ilyen szeles idő van, otthon a garázsban s fejben kell felkészülnöd a szezonra. Nem a Hello Kitty-s csengődtől lesz gyorsabb a bringád, s ha új sárhányót veszel, azzal sokat segítesz magadon, de attól még a rendőr megbüntet. Mint a Gazdálkodj okosan mezőjére lépnél: sorold fel a kerékpár kötelező tartozékait! Meddig megy? Segítünk!

S hogyan tedd rendbe a kicsikédet a hosszú téli álom után? Kerékpár karbantartási tanácsok segítenek ezekben a videókban. Nagyon részletes, a hétköznapi bringás számára jól érthető alapokat tartalmaz. Érdemes minden lépes be is tartani, de inkább bátyó vagy apuci felügyeletében.

 

És itt van még egy link, amiből nagyon sok közlekedési és KRESZ szabályt újra feleleveníthetsz, vagy megtanulhatsz, ha még nem hallottad! Illetve itt találsz egy helyen frissítve kétkerekűeket érintő szabályokat.

 S zárásként olvassátok el Ürmös Bettina (11.d) érvelő esszéjét, melynek tételmondata: “Az autókat be kell tiltani”. Az esszé azon kívül hogy szerkezetileg szorosan fel van építve, elgondolkoztat azon, vajon meddig kell érzed úgy kerékpárodon, hogy “tekerek, közben szívom a füstjét”.

 

Az autókat be kell tiltani!

Magyarországon közel négy millió autó van fogalomban. Minden harmadik családban található legalább két gépkocsi, de van, ahol családon belül három is megjelenik. Számos előnye és hátránya van annak, ha autótulajdonosok vagyunk. Nyilván egy igen jelentős és hasznos technikai vívmány, különben nem használnánk olyan sokan, olyan nagy intenzitással. Ám ennek mindig két oldala van, az autózásnak és az autó tulajdonosának is vannak árnyoldalai.

Meglátásom szerint az autókat be kell tiltani, ugyanis az Unió tagjaként figyelmet kell fordítanunk a környezetvédelemre; illetve számos költséggel jár, ami pedig az emberek életében meghatározó szerepet játszik. Nem utolsó sorban pedig a testmozgást háttérbe helyezik, ami helytelen dolog, hiszen szükséges az egészséges életmódhoz.

Elsősorban nézzük a környezetvédelmet. A járművek károsanyag-kibocsájtása jelentős mértékben hozzájárul a légkörben található klímaváltozást okozó gázok koncentrációjának növekedéséhez. A szmog miatt már jó pár tilalom volt. Hol a páros, hol pedig a páratlan rendszámú gépkocsik közlekedhettek hazánkban, mindazért, hogy javítsunk környezetünkön. Az elektromos autó kidolgozása sem környezetkímélőbb, mint ahogy azt sokan gondolják, hiszen ha háztartási áramot használunk a töltéséhez, akkor több nitrogén-oxid és szennyező részecske jut a légkörbe, mint a hagyományos autók esetében. Gondoljunk csak az erőművek károsanyag-kibocsájtására.

Másodsorban a pénzügyek így is megnehezítik a családok életét és egy gépjármű fenntartása igen költséges. Az igaz, hogy akkor indul, amikor akarjuk és nincs menetrendhez kötve, de ha nem indul be bármiféle meghibásodás folytán, költségeket vonz maga után. További pénzkiadásokba verjük magunkat a törlesztőrészlettel, ami akár 50.000 Ft is lehet évente, a biztosítással , ami 16.000-ret is elérheti, illetve a súlyadóval, ami 23.000 Ft-be is kerülhet. Kiadásainkat növeli még a műszaki vizsga, gumicsere és a különböző meghibásodások javíttatása. A jelen gazdasági helyzetben kiadásainkat inkább csökkenteni és nem növelni célszerű.
Harmadsorban pedig a testmozgás fontosságát emelem ki. Rengeteg olyan ember van, aki az otthonától gyalog 15-20 percre lévő boltba, postára, bankba vagy más helyekre is autóval közlekedik. Olyanról is értesültem, ami igen megdöbbentő, hogy van, aki még a szomszédba is azzal megy. Ezek igen helytelenek, ugyanis bizonyított tény, hogy aki sokat közlekedik autóval, az nagyobb kockázatnak teszi ki magát az infarktus általi halálnak is. Mindennapjaink része a mozgás. Az autók használata túlzott elkényelmesedést, elhízást okozhat.

Úgy vélem az autókat igen is be kell tiltani, mert a környezetünkre rendkívül káros hatással van, ami szervezetünkre is kihat. Kiadási többleteket halmozunk fel a fenntartására, ez alatt a biztosítást, szervizt illetve benzint értem, ami folyamatosan drágul. Ebben a gazdasági helyzetben kifejezetten hátráltatja a családok megélhetését. Végezetül, testünk karbantartása érdekében is be kell tiltani az autókat és ezzel megelőzhetjük az elhízást, ellustulást és a szív és érrendszeri betegségeket.

Személy szerint helyeslem, hogy az autókat igen is be kell tiltani!

 Ürmös Bettina, 11.d

Nyeregbe hunok!

 

 

Please follow and like us:

Comments

comments