A dal szárnyán Albániában

Az Albániai Magyar Nagykövetség meghívására az elmúlt hét közepén Tiranába utazott iskolánk gimnáziumi kamarakórusa. A 2016/2017-es tanév fellépései, a minősítő hangverseny sikerei után már a nyáron hozzá kezdett a felkészüléshez a lelkes kis csapat Kovács Ádám tanár úr irányításával. Diákjaink szabadidejüket a nyáron is rááldozva, óriási becsvággyal próbáltak napról napra, hogy összeálljon az a műsor, amellyel méltón képviselhetik az EKE Gyakorlóiskolát és egyben Magyarországot.

Szeptember 28-án eljött az indulás napja, amelyet már mindenki nagy izgalommal várt, hiszen sokan még korábban egyáltalán nem utaztak repülőgépen. Az utazás problémamentesen zajlott, sőt élvezték a gyerekek. A tiranai repülőtéren már vártak minket a nagykövetség munkatársai, akik elkísértek minket a szálláshelyünkre, a Te Stela Hotelbe, amely néhány napra kényelmes „otthonunkká” vált.


Másnap beutaztunk a főváros központjába, ahol egy rövid városnéző sétát tettünk. Bejártuk a főteret és környékét, sőt egy mohamedán imaházat is meglátogattunk. Sok – sok fényképet készítettünk – és megállapítottuk, hogy Tirana az a város, ahol egymás mellett létezik a modern XXI. század minden eleme és szinte erre rátelepedve a régmúlt szokásai, hagyományai is nyomon követhetőek. Délután tartottuk az első (igen jó hangulatú) próbát, majd ezt követte este az első hangverseny. Diákjaink magabiztosan, felkészülten, színvonalasan teljesítettek – a kezdeti feszültség oldódásával, jó kedvvel, gyönyörű szépen énekelték el a Kovács tanár úr által erre az alkalomra kiválasztott programot. A siker nem maradt el – a hallgatóság hatalmas tapssal és ovációval fogadta az egri kórus fellépését.


Szombaton ellátogattunk egy hegyvidéki kisvárosba, a csodálatos természeti környezetben fekvő Krujába. Itt találkoztunk először Heizer Antal nagykövet úrral is, aki nagy szeretettel, barátsággal köszöntött és kalauzolt bennünket a külföldi turisták által közkedvelt hegyi településen, ahol megtekintettük Szkander bég múzeumát (annak nagytermében és a teraszán egy szép dalcsokrot énekelt kórusunk – a turisták és magunk nagy örömére), illetve egy középkori (eredeti, korabeli berendezéssel, használati tárgyakkal, munkaeszközökkel, viselettel stb.) lakóházat. Ezután lehetőségünk volt végig sétálni a bazársoron, ahol sok-sok kuriózumnak számító helyi árucikket kínáltak a (pár szót még magyarul is tudó) helyi kereskedők.


A vasárnap jelentős része az esti nagykoncertre való felkészüléssel, ráhangolódással telt. Itt a kórusfesztivál minden résztvevő énekkara fellépett, – a helyszín a Művészeti Egyetem koncertterme. Színpadra lépett hat kórus: Girl’s Choir Artistic Lyceum Tirana (Albána), Rosette Project Choir Rotterdam (Hollandia), Vocaal Ensemble Groningen (Hollandia), Prenke Jakova Choir Shkodra (Albánia), Sofioti Cantores S. Sofia d’ Epiro (Olaszország), Eszterházy Károly Egyetem Gyakorlóiskolájának Gimnáziumi kamarakórusa. (Magyarország) A Gyakorlóiskola kórusa negyedik fellépőként lépett színpadra. Műsorra került többek között Kálmán Tamás: „Túl a vízen”, József Attila megzenésített verse: „Bánat” (Sebő Ferenc), Lennon – McCartney:”Because”, Passereau:”Il est Bell et Bonn”, Steven Tyler: „Dream On”, Moses Hogan:”Hear my Prear”, Kodály Zoltán: „Esti dal”. Ismét hatalmas, elismerő tapssal köszönte meg a közönség diákjaink fantasztikus előadását.
A hétfői nap kirándulással telt, amelyet a nagykövetség szervezett számunkra. Egy napfényes albán tengerparti várost, Durrest látogattuk meg. Először egy római kori amfiteátrumban kalauzolt minket végig az idegenvezető – mi pedig csodálkozva figyeltük a monumentális arénát, ahol valamikor a gladiátorok küzdelmét izgulhatta végig a „nagyérdemű”. Szerencsére diákjainknak nem okozott gondot az angol nyelv ebben a helyzetben sem – mint ahogy a kórustalálkozó résztvevőivel is problémamentesen tudtak kommunikálni végig a rendezvény ideje alatt. Délután élveztük a napfényt és a tenger kellemesen hűs habjait – és kiváló hangulatban eltöltött nap után érkeztünk vissza a szállodánkba. Kedden, az utolsó napon is mozgalmas program várt ránk. Tirana főterén egy a diákjaink által rögtönzött flash mob keretében újabb szép zenei élményben részesülhettek az arra járók. Aztán Apponyi Geraldine magyar származású albán királyné és férje I. Zogu albán király mauzóleumánál fejeztük ki tiszteletünket egy Kodály dal eléneklésével és egy főhajtással. Jelen volt és rendkívül elismerő, hálás szavakkal köszönte meg e gesztust, – nem leplezve meghatottságát – a királyi házaspár unokája, Leka Zogu herceg is, – aki később a következőképpen fejezte ki meghatottságát és köszönetét közösségi oldalán is:

„Thank you! I was truly touched by todays visit. It was truly emotional and i was greatly honored. The group were fantastic! With the assurances of my highest considerations and greetings to everyone in the embassy.” Leka


A nem mindennapi élményt követően a nagykövetség munkatársai láttak bennünket vendégül – egy pizza ebéddel, ami előtt egy rögtönzött vetélkedőn is részt vettünk. A kvíz feladatainak megoldása során a diákok bizonyították, hogy sokat tanultak, tapasztaltak e néhány nap alatt – megismerték egy kicsit közelebbről a korábban szinte ismeretlennek, egzotikusnak tartott Albániát és a „diplomáciai ügyek” kérdésében is tájékozottabbá váltak. A kellemes vendégeskedés után megköszöntük a meghívást, a szereplés lehetőségét, az itt eltöltött emlékezetes napokat és indultunk a repülőtérre, hogy estére már újra itthon lehessünk.
Ezúton is szeretnénk megköszönni az Albániai Magyar Nagykövetség minden munkatársának és külön Béres – Deák Juditnak, hogy megtisztelték iskolánk kórusát a meghívással – illetve, hogy Judit az első pillanattól őszinte barátsággal, végig lelkes segítőkészséggel, odafigyeléssel, profi módon szervezte programjainkat. Hálás szívvel gondolunk rá, mint ahogy a kórusfesztiválra, a fellépésekre és a nagyszerű élményt adó, felejthetetlen programokra is.
Büszkék vagyunk tehetséges diákjainkra, akik ismét bizonyították, hogy a Gyakorlóiskola gimnazistáiban kiemelkedő értékek rejlenek.
Mint ahogy többször is elhangzott részünkről a helyszínen – és most utólag is azt mondhatjuk: „Jó volt magyarnak lenni Albániában!”
Köszönjük a fenntartónknak, az Eszterházy Károly Egyetemnek is, hogy támogatta részvételünket a kórusfesztiválon!

Kórusvezető: Kovács Ádám
Kísérőtanárok: Kalóné Gyenes Réka, dr. Tóthné Szelezsán Gabriella, Vizes Lajos

Please follow and like us:

Comments

comments