Rómeó Vérzik koncert a XIX. Condors M.C. Motoros Találkozón

„Nincsen ‘jó’ vagy ‘rossz’ idő, egyszerűen időjárás van, no meg személyes reakciónk.” /Louise L. Hay/

A hatalmas vihar, a tömérdek sár, és a fejünk felett sorakozó viharfelhők ellenére elindultunk Jászboldogházára a motorostalálkozóra. A körülbelül 2 óra hosszás utazás közben már elkezdtünk ráhangolódni az ottani hangulatra a barátaimmal: egy kis rock and roll, és egy kis vérpezsdítő szilva segítségével. Mikor megérkeztünk az esemény helyszínére, már éreztük a ritmust és hamar nekiálltunk a sátrakat felállítani. Rengeteg ismerőssel találkoztunk, és magyarok mellett németekkel és angolokkal is összefutottunk. Már akkor a vádlim aljáig ért a sár, de a kedvemet semmi se ronthatta el. A két nap leforgása alatt a fellépők között volt az Ossian, Deák Bill, Kalapács, Rómeó Vérzik, de emellett még a Cool Head Klan, a Rockin’ RockCats és sok más eszméletlenül jó zenekar is fellépett. Sok nagyszerű emberrel volt lehetőségem megismerkedni, akikkel még a mai napig tartom a kapcsolatot. Öröm volt látni, hogy vannak még olyan emberek rajtunk kívül, akik rossz idő esetén se hagynak ki egy ilyen hatalmas bulit. A koncertek alatt leírhatatlan érzés volt ott állni az esőben olyan emberekkel, akiket még alig ismertem, mégis úgy éreztem, hogy valami összeköt minket. Ebben a pillanatban tudtam, hogy idetartozom, és ebbe a legmegfelelőbb helyen vagyok…

A motoros találkozó előtt pár nappal sikerült a Rómeó Vérzik zenekarral egy interjút egyeztetnem. A zenekar tagjai: Kovács Koppány (énekes), Szamaránszky János (Sancho), illetve Csiba Ricsi (Ríkó).

Honnan ismeritek egymás? A beceneveitekről (Sancho, Ríkó) tudnál mesélni?

Koppány: A becenevek már akkor megvoltak, amikor megalakult a zenekar. Régebb óta ismertük már egymást, és mindegyikünk játszott már előzőleg egy-egy zenekarban a Rómeó Vérzik megalakulása előtt. 1995-ben alakult meg a zenekarunk, ekkor találkoztunk Sanchoval.

Volt, aki zenélésre ösztönzött?

Gyerekkorom óta zenélek ilyen-olyan formában. Édesapám citerázni tanított 3 éves koromban, aztán persze jöttek egyéb, más hangszerek. Zeneóvodába és zeneiskolába is jártam. Később voltak zenekarok, amik persze ösztönöztek vagy hatással voltak rám, de maga a zenekar, és zenekaron belül is inspiráljuk egymást.

Van olyan témakör, amiben kifejezetten szeretsz dalokat írni? Mik azok a dolgok az életben, amik egy dal megírására inspirálnak téged?

Leginkább élethelyzetek, átélt vagy megélt dolgok azok, amelyekre inspirációként tekintek. Számomra a buli és a rock and roll az a téma, amelyben kifejezetten szeretek írni, de komolyabb témákat is feszegetünk, főleg az új albumnál. Szerintem sokkal érettebb lett az évek alatt a zenénk – már nem csak az a „három akkordos banda” vagyunk -, zeneileg és szövegvilágilag is sokat haladtunk előre.

El tudnád mesélni az egyik legjobb élményedet a zenekar története során, amire szívesen emlékszel vissza?

Az elmúlt 22 év alatt rengeteg olyan élmény van, amire nem is emlékszem. Hétről hétre koncertezünk, jártunk Dublintól kezdve Londonig, Szerbiában is adtunk koncertet, és emellett Kárpátalját is meglátogattuk. Emiatt a tömérdek élmény miatt, nehéz lenne akárcsak egyet is kiemelni a sok közül. Szépek voltak a kezdeti időszakok is, de minden kornak megvolt, megvan a saját maga szépsége, amiket mi átélünk.

 

A rajongói körötök már izgatottan várja az új albumotokat. Hol tartotok vele? Milyen kritikák fogják szerinted érni az új albumot?

Igazából soha nem a rajongók igényeit akarjuk kielégíteni. Mindig olyan témájú dalokat írunk, amik aktuálisan érnek bennünket, és amik szerintünk jól szólnak. Szeretjük, ha utánunk jönnek a rajongók, és nem pedig mi megyünk a rajongók ízlése után. Én úgy gondolom, hogy egy sokkal összetettebb, nagyon kompakt lemez van születőben. Most jelenleg stúdiózunk, és július folyamán fog megjelenni az új albumunk.

Olvastam, hogy pont a stúdiófelvétel előtt Sanchoval történt egy kis baleset.

Igen, sajnos pont a felvétel előtt 2 nappal Sancho belevágott a kezébe flexszel. Hál’ istennek nagyobb szerencsétlenség nem történt, megúszta „csekély” négy öltéssel. Így kellett neki 4 nap alatt, napi 10 órát dobolnia, úgyhogy nem volt egyszerű dolog.

Említetted, hogy Dublinban is jártatok. Miben más egy külföldi koncert egy itthonitól? Sokban különbözik a kinti rajongótábor az itthonitól?

Sokban nem különbözik, ugyanis kint is magyar közönségnek játszunk. Inkább házibuli jellegű volt az egész. Azt kell mondanom, hogy az előparty meg az afterparty is nagyobb volt, mint az egész koncert maga 😀 .

Mik a közeljövőre nézve a terveitek?

A legaktuálisabb és legközelebbi tervünk, hogy kijöjjön a lemez. Ennek ősszel lesz egy lemezbemutató turnéja, és remélhetőleg lesz rengeteg interjúnk is. Ezzel kapcsolatban bízunk benne, hogy el fognak fogyni a lemezeink. Májustól előrendelhetőek, de bővebb információt a rajongók a www.facebook/romeoverzik oldalon olvashatnak.  

…Rendkívül jól éreztem magam az interjú közben, inkább egy baráti beszélgetésre hasonlított az egész. Remélem még lesz rá alkalmam, hogy összefussak velük, és hogy ott tombolhassak az őszi lemezbemutató turnéjuk koncertjein az első sorban.

Interjú és fotók: Nagy Klementina

Please follow and like us:

Comments

comments