Önkéntességből jeles – tandemezés látássérültekkel a Tisza-tó körül!

A közösségi szolgálat iskolánkban igen sok lehetőséget takar, és tavasszal induló programsorozatunkba még te is bekapcsolódhatsz: tekerjük körbe együtt a Tisza-tavat! De mitől lesz ez önkénteskedés? Mert nem egyedül, hanem tandem kerékpárokon párban, vagy kísérőként melletted vakok és gyengénlátók tekernek! A VGYSE (Vakok és Gyengénlátók Integráló és Sportegyesülete) iskolánkkal közös “KÖSZ*, hogy tekerünk!” (*= közösségi önkéntes szolgálat 🙂 fedőnevű akciójának első alkalmáról Forgács Enikő tudósít. De te sem késtél még le: júniusban egy újabb szakaszt tekerünk körbe! Részletekért keresd osztályfőnököd, vagy Párkányi Istvánt.

Sikeresen lezajlott a „KÖSZ, hogy tekerünk!” tandem biciklitúra a Tisza-tó körül első fordulója. Iskolánkból is részt vettek rajta diákok és tanárok egyaránt. Voltak, akik saját kerékpárokkal érkeztek és azzal tekerték le a távot, voltak olyanok, akik az utolsó állomáson készítettek ebédet és azzal várták a biciklizőket, vagy éppen a frissítőpontokon osztottak sütit és vizet. Voltunk egy páran olyanok is, akik pedig kipróbálták, hogy milyen egy látássérülttel mögöttünk tandemezni.

 


Reggel, mikor megérkeztünk a helyszínre, első gondolatunk az volt, hogy “remek” lesz széllel szemben csípős hidegben biciklizni, de egy idő után hozzá lehetett szokni a nem éppen tavaszias időjáráshoz. Leszedtük a bicikliket az utánfutókról és az emberek elkezdtek kisebb csoportokban beszélgetni és ismerkedni. Ezeket a beszélgetéseket először a TV-sek zavarták meg, akik mindig a kezükben tartották a kamerájukat tettre készen, hogy egy pillanatról se maradjanak le. Próbáltunk távol maradni az osztálytársakkal a kamerásoktól, de így is megtaláltak mindenkit. Mire hozzászoktunk volna a kamerák jelenlétéhez, megérkezett a rendezvény díszvendége, Szilágyi Áron kétszeres olimpiai aranyérmes kardvívó. Az összes TV-s lerohanta és minden lépését felvették. Kicsit megnyugodtunk, hogy végre nem minket kameráznak, ahogy beszélgettünk vagy éppen próbáljuk ki a tandemeket, de azért így is eléggé szokatlan volt. Mikor már a lehető összes szögből levideózták Szilágyi Áront és Maját (a VGYSE „vezetőjét”), egy kisebb konzultáció után elkezdtük a távot.

A tandemezésről annyit kell tudni, hogy összhangban kell lennie az elül ülő – látó és irányító – embernek és a mögötte ülő látássérült társának, folyamatos beszélgetést igényel, hogy ne arra koncentráljon a látó, hogy most elesik és akkor a mögötte ülő is megsérül. A szél kicsit nehezítette a beszédet, és nem mindig lehetett érteni egymást. Azért próbálkoztunk, hogy ne úgy menjünk, mint a részegek. Amikor valaki leelőzött egy másik biciklist, mindig oda-oda köszöntünk egymásnak, bárki is legyen az közülünk – ezzel is a csapatszellemet erősítve. A frissítőpontokon mindig vártak minket és kínáltak vízzel, sütivel.

 A nagy szél és a hideg megnehezítette a biciklizőknek ezt a 25 km-t, de le tudtuk tekerni. Mire megérkeztünk Abádszalókra, az ebéd majdnem elkészült, finom illat szállt a levegőben és még a nap is kezdett kisütni. Készítettek nekünk teát, és a kisebb gyerekek elkezdtek focizni – minket is hívtak, hogy csatlakozzunk hozzájuk. Mindenki nevetett, jól érezte magát. Mire elkészült a bográcsban a slambuc, már mindenki éhes volt és várta, hogy mégis minek van olyan jó illata. Az emberek csoportokban felszabadultan beszélgettek, hiszen mindenkinek kikapcsolódás volt az a nap. Ebéd után jött a versenyfutás az idővel, mert a vasútállomás “kicsit” messzebb volt, mint gondoltuk (a falu határán kilométerekkel túl!), de sikeresen elértük a vonatot. Aznap sok új kedves embert ismertem meg, nem bántam meg, hogy egy szombati nap elmentem tandemezni. A következő forduló június 3-án kerül megrendezésre. Mindenkit sok szeretettel várunk!

Forgács Enikő

A M4 Sport riportja: http://www.m4sport.hu/2017/04/24/latasserultekkel-tandemezett-szilagyi-aron/

A következő útvonal: Abádszalók-Dinnyéshát! Jelentkezés: május 26-ig. További infó: Párkányi István (parkanyi.istvan@uni-eszterhazy.hu)

 

Please follow and like us:

Comments

comments