Extrém sport vagy gyerekjáték?

Ballagó Dani szívesen segít neked is elsajátítani az alapokat

Manapság egyre több fiatalt látunk rollerrel közlekedni. Pár évvel ezelőttig sokan csak gyerekjátékként gondoltak erre az igencsak sokoldalú sporteszközre. Praktikus közlekedési eszköz lehet számunkra, lerövidíti a gyaloglást, a kisebbeket összecsukhatóságuk miatt szállíthatjuk akár tömegközlekedési eszközökön is. A nagyobb változatai remek sportszerek, ugyanis számos izomcsoportot – combizmok, törzsizmok – mozgatnak meg.

Bármennyire is meglepő egyesek számára, a rollerek nagyobb változatai extrém sporthoz is remek lehetőségeket nyújtanak. Magyarországon ugyan még nem terjedt el annyira, de pl. az USA-ban, Németországban és Ausztráliában hivatalos versenyeket is rendeznek, ahol a versenyzők nem is akármilyen trükköket mutatnak be.

Egerben is egyre több fiatal kezdi felfedezni a városon belüli sportolási lehetőségeket, legyen az BMX, mtb, vagy rollerezés – ahogy az Eszterházy egyik tanulója, Ballagó Dániel (11.B) is. Dani előszeretettel válaszolt pár kérdésemre.

Mióta rollerezel, és mi kezdett ebbe az irányba terelni?
Körülbelül két éve kezdtem el, amikor az egyik haverom mesélte, hogy rollerezik, aztán később mutatott is pár trükköt. Nagyon érdekesnek találtam és egyre jobban érdekelni kezdett. Karácsonyra kaptam meg az első rollerem. Sokban változtatott az életemen, mert nem az van, hogy haza megyek és beülök a gép elé…

Én úgy hallottam, hogy a rollerezés fejleszti az egyensúlyérzéket, a mozgáskoordinációt, ez igaz?
Igen, ez igaz. Persze ez nem fog menni egyről a kettőre. El fogsz esni, többször is, de fel kell állni és próbálkozni.

Mi szükséges ahhoz, hogy valaki „rolleres” legyen?
Az egyensúlyérzék ki fog alakulni. Az alapokat mindenképp meg kell tanulni, ezekhez viszont elhanyagolhatatlan a kitartás! Eleinte semmi nem fog sikerülni és lehet, kell egy hónap is kell, mire valaki begyakorolja, de nem szabad feladni! Fontos persze az „erő, izom, tejet iszom” is, de aki elkezdi, meg fog erősödni.

Foldozgatott, szétkorhadt, sokszor életveszélyes rámpák az egykori Egrixnél. Igény pedig verseny szintű pályára is lenne, hiszen inkább máshová utaznak a helyi sportoló fiatalok.

Van lehetőséged Egerben gyakorolni, vagy inkább utazol más skate park miatt?
Mi az utcán szoktunk gyakorolni vagy a Népkertben. Az Egrixbe sajnos nem tudunk menni, mert az állapota életveszélyes. Emiatt én általában Miskolcra szoktam menni. Ott van egy jó fedett hely.

Mit gondolsz, Egerben mennyien szeretnék, hogy minél hamarabb restaurálják az Egrixet?
Jó néhányan szeretnénk, hogy felújítsák. Olvastam, hogy kötöttek szerződést a felújítás ügyében. Elvileg fél év és használható lesz. Tényleg sokan örülnénk neki, bicósok, rolleresek, korisok… Lehetne helyben versenyeket rendezni és nem kéne utazni miatta.

Te is szoktál indulni versenyeken?
Igen. Miskolcon voltam amatőr versenyen, ahol második lettem, egy másikon pedig harmadik helyezést kaptam. Hamarosan fogok indulni egy roller jam-en is.

Nevezhetjük extrém sportnak, igaz?
Igen. Ez egy laza Freestyle, szabad stílus.

Mit üzennél annak, aki esetleg most kezdene el hasonlóan rollerezni?
Csak motiválni tudnám, segítenék neki. Ez egy nagyszerű sport. Bemutatnám a barátaimnak is, akik szintén segítenének neki az alapok elsajátításában. Inspirálnánk.

Szendrei Gréta

Ha érdekelnek az hasonló sportok, nézd meg Czank Dominik extrém görkoris videóit ITT és ITT!

Please follow and like us:

Comments

comments