“A sajnálom, a bocsáss meg, a köszönöm, és a szeretlek”

Egy banda, amely egyszerre önfeledt és vagány; mégis elgondolkodtató, lélekemelően spirituális. A címben szereplő “varázsszavakkal” pedig még magasabbra helyezték a lécet az új albumukkal… Egerben járt a Kowalsky meg a Vega zenekar, akik nem csupán egy felejthetetlen koncertet adtak, hanem lehetőségünk volt interjút készíteni a zenekar frontemberével, Kowalsky Balázs Gyulával (Kowa) és a zenekar basszus gitárosával, Szórád Csabával (Jimmy).

Nemrég jelent meg a 8. nagylemezetek, a Varázsszavak. Szerinted minek köszönhető, hogy ilyen hamar dupla platina lett?
Kowa: Többen ismerik már a zenekart, és az előző lemezünk eladása is meghatározta a mostani lemezünk népszerűségét. A Még nem éden nagylemez is duplaplatina, hasonlóan a mostanihoz, de leginkább a rajongók nagy várakozása járult hozzá leginkább ehhez.

Van kedvenc számotok az albumról?
Jimmy: Igazából minden számra saját gyermekünkként tekintünk, ezért nem tudunk kiemelni egyet sem. Nyilván mindenkinek van olyan dal, ami közelebb áll a szívéhez, vagy szívesebben játszik. Mivel nem voltam kezdetektől a zenekar tagja, van két olyan lemez, amelyen nem szerepelek, így ezekre a dalokra a banda rajongójaként tekintek.
Kowa: Nekem igazából mindegyik a kedvencem!

Nekem az új albumotokról a Mit mondjak még? című szám talán az egyik kedvencem. Mi ihlette ezt a dalt?
Kowa: Ahogy az eddigi dalokat is, ezt is saját élmény alapján írtam. Úgy gondolom, hogy a zenekarnak van egy elég jól értelmezhető üzenete a rajongóink számára. Amit gondolok, vagy szeretnék elmondani a közönségünknek, azt a dalokba beleírom. Azt pedig, hogy én mennyivel nézem mélyebben a világot és saját magamat, nem szeretem elemezgetni. Nem akarok senkinek a szájába rágni semmit. Szerintem elég egyszerű, puritán a dalok megfogalmazása, és mindenképp fontosnak tartom az ilyen üzenetek közvetítését.

Érdeklődsz a spirituális dolgok iránt. Mesélj erről egy kicsit!
Kowa: Azt szoktam mondani, hogy maga az élet, a hely, ahol élek, és a kapcsolatok azok, amik érdekelnek: nem nevezném igazán spiritualizmusnak, nem címkézném így föl, ez igazából maga az élet, amiben élünk.

A vegetarianizmus is fontos számodra?
Mivel vega vagyok, természetesen fontos számomra a vegetarianizmus, de ez csak egy mellékes dolog az életemben. Minden ember más utat választ ahhoz, hogy minél boldogabb életet éljen, összhangban a természettel és embertársaival.

Mindkettőtöknek van „néhány” tetoválása. Mesélnétek ezekről egy keveset?
Kowa: Mivel nagyon sok elfoglaltság van mind a zenekar, mind a családom körül, nem igazán szeretnék már tű alá állni, és az ezzel járó fájdalom sem hiányzik. A tetoválásaim a múlt lenyomatai, amiket egy pillanatig sem bánok, ez vagyok én, azokkal a dolgokkal együtt, amiket tettem. Mind-mind hatalmas kincs számomra, de ezeket a kincseket már nem fényezgetem.
Jimmy: Ez nekünk az elején, amikor elkezdtünk zenélni, nyilván nagyon tetszett, de apaként ez már egy másodlagos dolog. Büszke vagyok rájuk, és nem fogom ezt letagadni.

Manapság a velünk egykorú fiatalok nagyon sok káros, egészségtelen dolgot fogyasztanak (például alkohol, cigaretta). Szerintetek hogyan lehetne rávenni a fiatalokat a testi és szellemi tudatosságra?
Kowa: Nem gondolom, hogy bármilyen káros dologgal találkozhatunk a Földön, az a fontos, hogy ne essen az ember túlzásokba. Jimmyke szokta mondani, hogy a mértéken van a hangsúly. A mérték a legfontosabb mindenben, igazából még a szeretet is lehet túlzó, meg lehet vele fojtani a másikat, bár azt inkább már ragaszkodásnak nevezném. Nem feltétlenül a cigarettával, alkohollal vagy az ehhez hasonló dolgokkal van a baj, adott esetben még a ragaszkodás nagyobb problémát is okozhat.
Jimmy: A tinédzser kor pont a lázadásról szól. Ahogy felnő az ember, úgyis megtalálja a saját helyét a világban, nem lehet ezt elfojtani a fiatalokban. Akik a legjobban prédikálják, hogy „Ne igyál!” „Ne drogozz!” , azoknak a kilencven százaléka is ugyanúgy átment ezeken a dolgokon. Mindenkinek saját magának kell ezt megtapasztalnia. Nyilván az a legjobb, ha az ember jó példát mutat, de úgy sem lehet ezt “lenyomni” a fiatalok torkán.
Kowa: Akik a legjobban ágálnak ezen dolgok ellen, ők sem igazából megtiltani akarják ezeket, csak a hátulütőikről beszélnek, arról, hogy milyen káros hatásaik vannak, és persze ezek igazak is, de ahogy mondani szokták, a puding próbája az evés. Én például nem tudnék olyan dologról beszélni, amit ne próbáltam volna ki, de azt hiszem, köszönettel tartozom értük. Persze szeretném, hogy a gyermekeimnek ne keljen annyi rossz és fájdalmas dolgon keresztül menniük, de ez csak egy hamis kép lenne a világról, és nem lenne, amiből tanulhatnának.

Mit üzentek a rajongóitoknak, az olvasóknak?
Köszönünk mindent a rajongóknak, és találkozzunk a koncerteken!

Interjú: Almási Anna – Nagy Klementina
Fotók: Nagy Klementina

Please follow and like us:

Comments

comments