Less Nándor emléktúra: kirándulás és közösségi szolgálat a Bükkben

Bükk… az egyik legnagyobb átlagmagassággal, s legváltozatosabb felszínnel rendelkező vidék. Találsz itt fennsíkot, lombos és fenyőerdőt, szép kilátást, kaptárköveket, rétet, völgyet, lápost, szurdokot… Ezen a vidéken halad keresztül október 8-án, szombaton a Less Nándornak emléket állító teljesítménytúra, a festői szépségű Cserépfaluval rajt-cél állomásként. Ha a közösségi szolgálat része érdekel, görgess lentebb!

less nándi honlapkép

Rengeteg lehetőség közül válogathatsz, erőnlétednek megfelelően!

20/38/66/120 km-es távon jelentkezhetsz teljesítménytúrára, mely szintideje nagyon barátságos (a jubileumi 120 km kivételével, ami nem elírás! kb. 5000 m szintemelkedéssel…), nem kell loholni. Ilyenkor a rajt után megadott állomásokat kell elérni a menetleveleden szereplő térkép s útvonal alapján, ott pecséteket szerezni, s így haladni végig a választott távon. De lesz itt még Nomád terepfutó verseny 26 és 66 km-en, gyerekfutás, s a földrajz iránt érdeklődőknek egy 12 km-es Geotóp-séta a környéken. A sportolókon kívül tehát a gyerekektől az idősekig mindenki talál magának kihívást!

Erre a túrára regisztrálni kell (férőhelyek a jelentkezés sorrendjében), s el kell utalni a nevezési díjat még szeptemberben. Mit kapsz cserébe? Út közben – távtól függően – csokit, italt, s egyéb “frissítőt”, a célban szintidőn belül kitűzőt (minden teljesítésért mást!), oklevelet, babgulyást, egy jó szervezést, s 2000 lelkes túratársat. A dobogós sportolók természetesen külön díjazásban részesülnek!

Részletek: http://nomegalljcsak.hu/

golyatabor_nagyvisnyo17_20130912_2037971199

DE! Ha még nem végezted el a kötelező 50 órás közösségi szolgálatot, van lehetőséged – limitált férőhellyel – segítőként is részt venni!

Mi lesz a feladatod?
Például több pontőrre van szükség. Az ő feladatuk, hogy az útvonal adott pontján fogadják a turistákat, bepecsételjék a menetlevelüket, s ráírják a beérkezés időpontját. Bizonyos helyeken te töltesz italt és készítesz elemózsiát nekik. Könnyűnek hangzik? Az is, csak itt tényleg rengeteg, ellenben nagyon vidám s lelkes emberrel lesz dolgod, kora reggeltől estig. Ha belegondolsz, egy úttal egy hétvége alatt a közösségi szolgálatod jó részét is teljesíted, mert ez nagyon sok elszámolható órát jelent neked! Ha nem “ponton” leszel, lehet, hogy Cserépfaluban a rajtnál, az iskola aulájában kell segíteni berendezni a helyet, illetve kisebb pakolási feladatokban segíteni, díjakat válogatni, pólót árulni, stb.

Mikor és hol lesz?
Az fontos, hogy maga az önkéntes munka már október 8-án szombaton (nagyon) kora reggeltől indul, DE! már péntek este az eligazításon ott kell lenned. Egerből ha velünk együtt indulsz, térítjük a buszozásod Cserépfaluba. A helyi iskola és vele szembe lévő erdei iskola a “főhadiszállás”. Férőhely függvényében van lehetőséged a helyi erdei iskolában megszállni szervezőként ingyenesen, vagy a tornaterem szőnyegén hálózsákkal tudsz éjszakázni, van zuhanyzási lehetőség is, a helyi kocsma ilyenkor gőzerővel étteremként is üzemel. Ha máshogyan is meg tudod oldani, hogy késő este az eligazításon részt vegyél, s másnap kora reggel kezdj, jelezd (helyben laksz/fuvart kapsz, stb.)!

Mit hozz magaddal, ha segítő leszel?
Legfontosabb a jó kedved és a lelkesedésed, de emellett öltözködj melegen és rétegesen, mert kora reggeltől a szabadban kell ellátnod a feladatod, s Cserépfalu völgyben fekszik, hűvösebb a levegő, mint máshol. Továbbá a legtöbb feladat ülőmunka, és egyhelyben “ücsörögni” szintén veszélyes egy pólóban. Egy pokróc sem árt! Továbbá, minden időjárásra készülj fel: hozz magaddal esőkabátot, vízálló bakancsot, táskahuzatot, stb. Szombaton meleg ebédet fogsz kapni (babgulyás), de a péntek esti vacsora és szombati reggeli önellátó. Helyben tudsz főtt ételt vásárolni, kisbolt is van, csak időben szerezd be a hozzávalókat, mert a többi turista is “rárabol”!

Kit keress?
Ha érdekel a közösségi szolgálat, szívesen segítenél egy szép hagyományokkal rendelkező túramozgalmat, keresd Párkányi István vagy Gólya Tamás tanár urakat szeptember 15-ig, ugyanis jelentkezésed továbbítani kell a szervezőknek időben!

Októberben találkozzunk – vagy mint túrázó, vagy mint segítő!

…S hogy a túra beceneve, a “No megállj csak!” mit takar? Egy olyan orosz retró rajzfilmet, amit ha egyszer látott valaki, nem fogja elfelejteni: