Merni. Akarni. Tudni. Tenni.

Tavaly november óta zajlik a Road lemez-bemutató turnéja, és nem utolsó sorban Verpelétre is eljutottak. A szombati koncerten a Silver Soul, Dorothy és a Nomad zenekarral léptek fel. Koncert előtt sikerült interjút készítenem a banda énekesével, Molnár Mátéval a nemrég megjelent M.A.T.T. albumukról, rajongóikról és nyári terveikről.

01 IMG_3274m

Nemrég jelent meg a M.A.T.T. lemezetek. Milyenek a visszajelzések?

Tök jó! Már néhány hete tudtuk, hogy átlépte a platina lemez határát. Tegnap pedig a budapesti koncerten meg is kaptuk a kiadónktól az ezért járó plakettet, a platina lemezt, és igazából tavaly november óta folyamatosan pozitív visszajelzéseket kapunk a lemezről. Nagyon elégedettek vagyunk az eredménnyel.

Rá lehet jönni, hogy a M.A.T.T. minek a jelentése, de milyen jelentőséggel bír számotokra?

Ez a „M.A.T.T.” azt takarja, hogy Merni, Akarni, Tudni, Tenni. Tulajdonképpen négy olyan kulcsfontosságú szó, ami a mi életünkben, munkásságunkban is nagyon meghatározó már 12 éve. Ezen a mezsgyén gondolkodva, haladva dolgozunk mi is.

Korábban elhangzott már a kérdés, hogy melyik a kedvenc Road-lemezetek, de a válasz többek között az volt, hogy még kevés közül lehet választani. Azóta eltelt pár év, jelentek meg újabb albumok. Most melyiket választanátok, és miért?

Igen! Valószínűleg úgy van, hogy mindig a legfrissebb élmény az, amire legjobban fókuszálunk. Most igazából a kedvenc nyilvánvalóan a legutóbbi M.A.T.T. Pontosan azért, mert ez még friss, az újdonság erejével hat nálunk is, a rajongóknál is. Még most is ennek a lemezbemutató turnéja zajlik tavaly november óta, úgyhogy a többiek nevében is mondhatom, hogy a kedvenc lemezünk jelenleg a M.A.T.T.!

02 IMG_3295m

Milyen a kapcsolatotok a rajongókkal? El lehet még titeket kapni koncert után sörözni?

Ki szoktunk szaladni egy-egy aláírásra, fotóra, de velük sörözni már egyre ritkább. Nem azért, mert nem szeretjük a sört, hanem hál’ Istennek olyan nagy már a rajongói bázis, hogyha mindenkivel meg szeretnénk inni egy sört, akkor a legelső ilyen adtán valószínűleg alkoholmérgezésben meghalnánk mindannyian. (nevet) 10 évvel ezelőtt ez még simán belefért.

Földes Anettel csináltatok egy közös duettet, a Zsák a foltját címmel. Nektek ez milyen élmény volt?

Sosem csináltunk még hasonlót, pláne nem rajongóval. Anettről el lehet mondani, hogy nem egy profi színpadi ember. Mint zenész eléggé jó: egy abszolút hallással rendelkező nagyon jó zongorista; de mint előadó, még valójában a pályája elején van. Izgalmas volt vele így közösen ezt a duettet felvenni, még izgalmasabb eljátszani, úgyhogy erre ma is sor kerül, majd itt Verpeléten.

Terveztek még a jövőben Anettel közös koncerteket, esetleg közös dalt?

Ez is úgy jött, hogy stúdióztunk éppen – jókor voltunk jó helyen, Anett is, és összejött a felvétel. Nem egy tervezett, vagy előre megkoreografált dolog volt. A jövőben még bármi elképzelhető.

Látni nap mint nap a facebook-os oldalatokon, hogy egyre több ember csinál magának különféle Road-os dolgokat, varrat magára Road-os logót, szövegrészletet. Hogyan élitek meg ezeket a pillanatokat, amikor valaki magára tetováltat egy dalszöveg részletet, vagy „csak” egy Road logót?

Ez eléggé mélyen érintő dolog. Amikor ezt legelőször megláttuk, hogy hímeztek pólóra, cipőre, vagy volt, aki a katonaságnál faragott szappanból egy Road logót, nagyon jó pofa ötletnek tartottuk. Tetszik, hogy időt és energiát szánnak emberek arra, hogy velünk kapcsolatos dolgokat készítsenek. Amikor meglátunk egy-egy tetoválást – ráadásul nem egy alkalommal egész hátasat, de lehet az egy tenyérnyi vagy kétujjnyi figura is: borzasztóan megtisztelő dolog ez számunkra. Megfordul a fejünkben, hogy aki ezt teszi, gyakorlatilag életre szóló kötelékkel kapcsolja magát hozzánk. Úgyhogy ez mindentől megtisztelőbb dolog és nagyon-nagyon respektáljuk azokat, akik ilyenekre vállalkoznak, és reméljük, hogy jól meggondolták. Bízunk benne, tényleg így van. Nagyon büszkék vagyunk rájuk, hogy ilyet mernek vállalni.

03 IMG_3301m

A Hammer World magazinban ti lettetek 2015 3. kedvenc magyar zenekara. Ezt tudtátok már előtte, vagy meglepetésként ért titeket?

Nem tudtuk, hiába, hogy annál a kiadónál vagyunk, mindig az újság megjelenése után szembesülünk vele mi is. De pont ettől lesz izgalmas és érdekes. Voltunk már 10. helyen, volt, hogy nem kerültünk bele a listába. A rajongókon is sok múlik az adott évben, hogy melyik zenekar tábora bátrabb, hogy vegye a fáradtságot, és írjon, szavazzon. Mindenképp megtisztelő dolog, hogy a mai napig is erre energiát pazarolnak, hogy beírják a kedvenc zenekaruknak a Road-ot, meg a legjobb klipre voksoljanak. Nagyon jó eső érzés!

04 IMG_3361m2

Mire számíthatunk tőletek a nyárra?

Nagyon sok fesztiválon leszünk. Június 25-én Budapesten a Barba Negra Track-ben találkozunk, és ez egy fontos esemény lesz, mert az egyetlen fővárosi állomásunk idén nyáron. Onnantól már csak ősz végén, tél elején lesz budapesti koncertünk. Illetve a legtöbb nyári fesztiválon, sok-sok motoros találkozón el lehet majd bennünket csípni. Szerintem április-május körül elkezdjük megosztani a Facebook-on is az összes nyári dátumot.

05 IMG_3276m

Mit üzennél az olvasóknak?

Olvassanak sokat, az nagyon hasznos dolog! Járjanak koncertre, az is hasznos – nem lehet mindig csak olvasni, meg mindig csak dolgozni, ki kell kapcsolódni néha meg leereszteni! Egyébként: találkozzunk nyáron, a koncerteken!

Interjú: Maldrik Laura
Fotók: Osvárt Dániel

Please follow and like us:

Comments

comments