„A táncnak nyelve van”

A tánc „az érzések lekopogása a parketten”. Ezen belül pedig a hastánc kelet teljes varázsát magával hozza. Ki tudná levenni a szemét egy aranypénzekkel díszített kendőt a csípőjén rázó elfátyolozott lányról? Iskolánkban többen is hódolnak ennek a szenvedélynek. Maldrik Laura (9.B) legkedvesebb hobbijukról kérdezte meg Szmerek Laurát (9.B) és Zombor Laurát (9.B).

Mióta lépett bele az életedbe a tánc?

Szmerek Laura: Nyáron jártam egy török szórakozóhelyen, ahol egy hölgy hastáncolt, és akkor szerettem meg.

Nem könnyű elsajátítani a hastáncot. Mégis belekezdtél, ha jól tudom, akkor egyedül, igaz? Mesélnél erről nekünk?

Mindig is vonzódtam a keleti világhoz és kultúrához, ezért próbálta ki a hastáncot. Akkor még nem volt oktatóm, de az internet segítségével kezdtem el tanulni.

Hol táncolsz? Nem nehéz összeegyeztetned az iskolával?

Egerben, a Faatimah Táncstúdióban táncolok. Esti időpontban járok órákra, ezért az iskolával nem ütközik.

Van példaképed, akire feltekintesz e művészetben, vagy olyan hozzád közel álló ember, akinek a véleményére adsz a legtöbbet?

Az első ember, akire felnézek a táncban, ő a tanárom; de emellett vannak kedvenc hastáncosaim, pl.: Cassandra Fox.

Szoktál más stílusban is táncolni a hastáncozáson kívül?

Szeretek sok féle táncot kipróbálni, de a hastáncban teljesedek ki a legjobban.

Hogyan látod a jövődet a tánc terén?

A jövőben kitartóan és szorgalmasan szeretném folytatni, minél több dolgot megtanulni, versenyekre, fellépésekre járni, de nem a táncból szeretnék megélni.

Mit tanácsolnál azoknak, akik szeretnének táncolni, de azt gondolják, hogy ilyen korban (vagy idősebben) már túl késő lenne az alapokhoz?

Mindenkinek csak ajánlani tudom a hastáncot, hiszen korosztálynak megfelelően vannak stílusok, amikben megtalálhatja a tánc örömét. A hastánc önbizalom fejlesztő, tartásjavító, megtanít meglátni magadban a szépet, a jót. Ezek mellett jól átmozgat minden izmot, fitten tart. A testalkat és egészségügyi probléma nem akadály.

 Hány évesen és hogyan kerültél kapcsolatba a tánccal?

Zombor Laura: 2-3 éves koromtól fogva kapcsolatba vagyok a hastánccal, mert keresztanyám, aki egyben a tanárom is , 13 éve táncol. Arra törekedtem már óvodásként is, hogy jelen legyek a próbáin. Később már a csoport (Sirrah Tánccsoport) próbáin is.

Mesélj nekünk a csapatról!

A csoport tagjai 10 éve táncolnak együtt. A hagyományos egyiptomi, török stílus mellett modern fúziós táncok, pl.: Hawaii, flamenco is jellemzi műsorunkat. Eszközeink: Ízisz-szárny, fátyol, ujjcintányér, kard. Műsorunkkal évek óta színesítjük a környező települések rendezvényeit. 2012-ben és 2013-ban részt vettünk a Debreceni Virágkarneválon. A csoport tagjai minden évben országos hastáncversenyekre neveznek, ahol sikeresen szerepelünk. Tavaly a felnőtt kategóriában ezüst, idén a juniorban arany minősítést szereztünk.

Számodra mit jelent a tánc?

A tánc számomra olyan, mint a járás vagy a lélegzés: néha úgy érzem, nélküle nem is tudnék élni, tánc közben jobban magamat adom, mint bármilyen más helyzetben. Felszabadít. Soha semmibe nem fektetem még ennyi munkát – a színpadon állni nagyon nagy élmény, teljesen másik világba kerülök, amint megszólal a zene. Főként érzéseket lehet kifejezi a hastánccal. A táncnak nyelve van.

Gimnáziumban művészeti szakon indultál el, de nem tánc, hanem rajz irányban…

Ebben az iskolában nincs ilyen stílusú tánctagozat (van viszont más stílus: az AMI kortárs tánc csapata többszörös aranyérmes! – a szerk.). De tervezem, hogy a gimnázium után táncművészeti iskolába megyek.

A táncosok állandó kritika kereszttüzében állnak. Te már gyermekkorod óta táncolsz, megesett, hogy kaptál megjegyzést?

Negatív kritika nem nagyon ért még, hacsak nem az, hogy néha kijavítják a mozdulataimat – az pedig építő jellegű.

Ahhoz, hogy valakiből jó táncos váljon, rengeteg gyakorlásra van szükség. Téged mi, esetleg ki motivál abban, hogy egyre jobb táncos legyél? Van esetleg példaképed?

Az új koreográfiák, versenyekre való felkészülés, vagy egy-egy új eszköz használata mindig új lendületet ad. A példaképem a tanárom.

Mit tanácsolnál azoknak, akik szeretnének táncolni, de nem kezdték még el?

Mindenképp jó oktatót keressenek, és ne az internettel próbálkozzanak. Minél többet gyakorolnak, annál jobbak lesznek. Mindenkinek saját stílusa van a tánc terén is, ezért nem kell megijedni, ha elsőre nem érez rá: előbb utóbb bele fog jönni. A kitartás nagyon fontos! Ha túl vannak az első fellépésen, utána már nem tudják abbahagyni, mert rájönnek milyen jó érzés!

Maldrik Laura

Please follow and like us:

Comments

comments